Felix Rosenqvist kom, sågs och segrade…

Felix Rosenqvist hade inte kört någon Porsche Carrera 991 GT3 Cup-bil innan han kom till Ring Knutstorp i helgen 

Första tävlingshelgen för Porsche Carrera Cup Scandinavia avklarad nere på Ring Knutstorp och intrycket från denna första helg är mycket gott. Först och främst fick man perfekt väder under ”publikdagen” på lördagen och alla kunde gå runt och njuta i fulla drag, känns extra bra när man idag tittar ut över åkrarna här i Lagga utanför Uppsala och det är sol ena sekunden för att nästa vara mer eller mindre snöstorm, typiskt aprilväder även i maj alltså.

Rent racingmässigt får man också konstatera att gästbilen som Porsche Sverige kör med under säsongen blev en succé, massor med uppmärksamhet kring storstjärnan Felix Rosenqvist som bjudits in till Knutstorp och som levererade på alla plan. Pole position och seger i båda racen för Rosenqvist som verkligen visade klassen i en bil som han beskrev som tämligen svårtämjd, kanske det svåraste han kört i karriären som i övrigt mest handlat om Formel-bil.

Jocke Mangs före Philip Morin på banan i race 2, i mästerskapet är det dock delad ledning mellan dem

I själva mästerskapet, där gästbilen inte ingår, kan det knappast bli jämnare med Jocke Mangs och Philip Morin i delad ledning på 37 poäng före Lukas Sundahl på 34 och Oscar Palm och Robin Hansson, båda på 28 poäng.

Mark Webber sa till mig efter race 1 att det var ett typiskt ”tyre pressure race” på den regnblöta banan och detta bekräftades också efteråt där Jocke Mangs, som överlag gjorde en bra helg, valt lite högt däcktryck och fick betala priset för detta när det torkade upp en aning mot slutet. Mangs började riktigt starkt men blev faktiskt omkörd på sista varvet av Philip Morin som i sin tur började race 1 lite försiktigt från en startposition lite längre ner men kom riktigt starkt på slutet och omkörningen av Mangs på sista varvet var en höjdare. Felix Rosenqvist gjorde precis tvärt om mot Mangs och började racet med lite lågt tryck och hade det lite kämpigt inledningsvis med bl a en miss som gjorde att han bokstavligen halkade ner till tredjeplatsen. När banan så småningom torkade upp en aning och däcken började komma in så tog sig dock Felix hela vägen tillbaka till ledning och slutlig seger.

Race 2 blev mer statiskt i det fina vädret med Felix Rosenqvist i ledningen från start till mål och även om de där bakom försökte täppa till luckan på varandra så var man för jämna för att någon omkörning skulle vara möjlig.

Toppen i mästerskapet Philip Morin (vä) och Jocke Mangs tillsammans med gästföraren Felix Rosenqvist (mitten)

Måste säga att förarnivån på Carrera cup i nuläget inte är långt bakom STCC, om man är bakom överhuvudtaget. STCC hade visserligen ”gamla” stjärnor som Robert Dahlgren och Fredrik Ekblom på startlinjen men frågan är om inte Porsche Carrera Cup ådrog sig mer uppmärksamhet denna helg. Med Felix Rosenqvist i gästbilen, ett väldigt starkt startfält i övrigt och ett VIP-tält av yppersta klass för sina gäster blir betyget väldigt högt. När Porsche Sverige dessutom lyckas få Mark Webber till ”Knutan” under fredagen som en slags bonus så blir det en extra guldkant på hela eventet. Att Mark Webber kommer på ”besök” det säger också en del om vad Porsche centralt tycker om det jobb som pågar med mästerskapet här uppe i lilla Sverige för Webber var inte i Sverige på semester direkt och är inte billig per dag för Porsche Motorsport. Ribban ligger högt nu inför fortsättningen av årets tävlingshelger, hoppas den inte ligger för högt.

Resultat.

Porsche Carrera Cup Scandinavia, Ring Knutstorp 4-5 maj.

Race 1.
1. Felix Rosenqvist, Mtech Competition, 1:05.272
2. Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, +7.522
3. Jocke Mangs, bennys, +9.075
4. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +13.972
5. Oscar Palm, Team CBC, +14.652
6. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +17.698
7. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +18.264
8. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +27.849
9. Anton Marklund, bennys, +40.195
10. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +41.435
11. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +41.958
12. Magnus Öhman, Mtech Competition, +42.434
13. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +59.639
14. Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, +1 Lap

Race 2.
1) Felix Rosenqvist, Mtech Competition, 17 varv
2) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, + 1,202
3) Jocke Mangs, bennys, + 2,425
4) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, + 4,640
5) Oscar Palm, Team CBC, + 6,963
6) Robin Hansson, Fragus Motorsport, + 10,938
7) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, + 17,624
8) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, + 18,955
9) Anton Marklund, bennys, + 22,288
10) Thomas Karlsson, Mtech Competition, + 27,071
11) Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, + 33,292
12) Magnus Öhman, Mtech Competition, + 33,583
14) Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, + 51,112
14) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team,

Mästerskapet efter 1 delt.
1) Jocke Mangs, bennys, 37 poöng
2) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, 37
3) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 34
4) Oscar Palm, Team CBC, 28
5) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 28
6) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 20
7) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 18
8) Anton Marklund, bennys, 16
9) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 13
10) Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, 13
11) Magnus Öhman, Mtech Competition, 10
12) Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, 7
13) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, 7