Norge visade klass på hemmaplan…

Stark startfält på norska Rudskogen i helgen

Så har den tredje tävlingshelgen i Porsche Carrera Cup Scandinavia körts på Norska Rudskogen och därmed är det färdigkört för den här säsongen utanför Sverige. Det blev också norsk dominans hela helgen genom unge Dennis Olsen som tog paus från körningen i Porsche Mobil 1 Supercup för ett inhopp på hemmaplan. Från början var det tänkt att Olsen skulle köra i GT-klassen tillsammans med Rudskogens ägare Harald Huysman men intresset var för lågt i den klassen som ställdes in. Istället ordnades en Cup-bil fram av Mtech, Jocke Mangs bil från förra säsongen, och det blev start i PCCS istället.

Inte helt oväntat så var det Olsen som dominerade körningen redan från start, dels för att han väldigt snabb i denna typ av bil men också för att han har väldigt god kännedom av banan. Dennis hade visserligen aldrig kört tävlingsbil på Rudskogen men åtskilliga varv i gatbil hade det ändå blivit.

Lars Bertil Rantzow mycket glad tvåa i race 1 på Rudskogen

Om Olsen var en tämligen väntad vinnare så måste jag ändå lyfta fram Lars Bertil Rantzow som den stora överraskningen med en andraplats i race 1 (därmed fulla poäng då Olsen körde utanför mästerskapet) på den regnblöta banan. Rantzow är erkänt duktig i blött och drog full nytta av sina kunskaper vilket gav resultat i form av en riktigt stark andraplats. I race 2 blev det tyvärr inga poäng för Rantzow när styrstaget gick av efter lite närkontakt. Men på det hela taget en riktigt bra helg för Lars Bertil som självklart leder Masters, mästerskapet för förare över 40.

Helgens stora förlorare måste Robin Hansson anses vara. Robin kom till Rudskogen som tvåa i mästerskapet blott 3 poäng bakom ledande Philip Morin men åkte hem från Norge poänglös nu 33 poäng bakom Morin som trots en halvdan helg (P6 och P4 i de båda loppen) fortsatt ligger i topp av mästerskapet. Faktum är att Philip Morin drog ifrån lite i toppen och leder nu med 7 poäng för Jocke Mangs som fick med sig en hyfsad poängskörd från Norge. Mer tätt och jämnt kan det knappast bli där de fyra främsta skiljs åt med enbart 16 poäng. Robin Hansson, som vann dubbelt i Finland, kvaddade fronten på bilen i race 1 och tvingades bryta, skadorna var så stora att det inte blev någon start alls i race 2.

Norska gästförarna Dennis Olsen och Andreas Mikkelsen (t h) nöjda och glada efter två riktigt starka race hemma på Rudskogen

Sist men inte minst måste helgens gästförare också nämnas, rallystjärnan Andreas Mikkelsen. Mikkelsen kom till Rudskogen med extremt begränsad erfarenhet av bankörning och kanske framförallt ovana att ha andra bilar omkring sig. Just detta löste han smidigt genom att kort och gott vika in backspegeln enligt devisen ”det man inte vet lider man inte av”. Resultatmässigt kan Andreas vara mer än nöjd med en 4:e och en 5:e plats i de båda racen, klart bättre än vad jag hade väntat mig. Självklart kan Mikkelsen köra bil men Porsche GT3 Cup är erkänt knepig att köra och det är verkligen inte bara att sätta sig i och direkt vara konkurrenskraftig. Mikkelsen får nu ta med sig det nyvunna självförtroendet till Sardinien och VM-rallyt där han istället sitter i en Citroen C3 WRC, bloggen önskar givetvis lycka till med den utmaningen

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Rudskogen Motorsenter, Norge 3-4 juni, 2017.
Race 1.

1) Dennis Olsen, Mtech Competition, 13 varv
2) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, + 20,303
3) Oscar Palm, Team CBC, + 25,076
4) Andreas Mikkelsen, Mtech Competition, + 28,572
5) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, + 31,135
6) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, + 32,465
7) Jocke Mangs, bennys, + 37,609
8) Magnus Öhman, Mtech Competition, + 50,975
9) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, + 56,525
10) Anton Marklund, bennys, + 1.06,305
11) Thomas Karlssson, Mtech Competition, + 1.07,008
12) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, + 1.08,018
13) Per Christian Wiencke, –, + 1.26,452
14) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, + 1.40,977
15) William Nærsnes, Jaffa Racing Norge, + 1 varv
16) Peter Eriksson, Team CBC,
Robin Hansson, Fragus Motorsport, bröt

Race 2.
1) Dennis Olsen, Mtech Competition, 14 varv
2) Jocke Mangs, bennys, + 19,525
3) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, + 20,902
4) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, + 22,667
5) Andreas Mikkelsen, Mtech Competition, + 37,549
6) Oscar Palm, Team CBC, + 46,874
7) Anton Marklund, bennys, + 50,801
8) Magnus Öhman, Mtech Competition, + 52,175
9) William Nærsnes, Jaffa Racing Norge, + 1.13,643
10) Thomas Karlssson, Mtech Competition, + 1.15,432
11) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, + 1.33,062
12) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, + 1.36,557
Peter Eriksson, Team CBC, bröt
Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, bröt
Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, bröt
Per Christian Wiencke, –, bröt
Robin Hansson, Fragus Motorsport, ej till start

Mästerskapet efter tre deltävlingar.
1) Morin, 103 poäng
2) Mangs, 96
3) Sundahl, 94
4) Palm, 87
5) Hansson, 70
6) Rantzow, 60
7) Fredricsson, 55
8) Marklund, 52
9) Öhman, 44
10) T. Karlsson, 41
11) Kasi, 31
12) M. Karlsson, 13
13) I. Mattsson, 7
14) Peter Eriksson, 5